< Europe en 2
26.09.2014 20:52 Age: 4 yrs
Category: Turkije

1. Spits in Turkije


Zo we zijn onderweg, bijna in Turkije, van zodra onze gps (aka Ellen) ons aangeeft dat we er over een uurtje zijn, sturen we vol enthousiasme alvast een berichtje naar onze volgende slaapplek dat we er bijna zijn. Hadden we niet moeten doen, hadden we niet moeten doen! Als je je verveelt en heb je zin in een beetje entertainment? Kom ons vergezellen op een tochtje door Istanbul tijdens de spits, dolle dolle pret!

 

Omsingeld door duizenden auto’s die proberen de snelste weg te vinden door continue vlak voor ons van rijvak te veranderen, mensen die over de snelweg lopen en bloemen en brood proberen te verkopen… We waren onder de indruk en gefascineerd. We hebben nog nooit zoiets gezien, maar we overleefden het en arriveerden veilig in Pendik (Istanbul).

 

Toen we in Pendik aankwamen en uit de auto stapten kwam een Turkse man naar ons toe die zich afvroeg wat we in godsnaam in Pendik uitspookten!? We praatten wat met de man, vertelden hem over onze reizen en hoe we onze eerste Turkse spits hadden ervaren, en de man was erg geïnteresseerd en wenste ons na 10 minuten een veilige reis toe, en toen gingen we weer verder. In eerste instantie waren we een beetje verbaasd toen de man tegen ons totale vreemden begon te praten, maar het voelde zo fijn. Thuis zouden we nooit zomaar naar een vreemde toelopen om te vragen wat hij in onze stad kwam doen.

 

Na dit kleine straat intermezzo ontmoetten we onze volgende gastheer Kemal. Aangezien Kemal al had gegeten stelden we voor dat wij gewoon samen ergens zouden gaan eten, maar hij stond erop voor ons te koken. Hij maakte heerlijk Turks eten voor ons en toen was het tijd voor Turkse thee, koekjes en verhalen. We waren Kemal’s eerste couchsurfers dus probeerden we een goede indruk te maken ?.

 

De volgende ochtend maakte Kemal ontbijt voor ons, wat ook heerlijk was!

Helaas moesten we na het ontbijt alweer vertrekken, maar ons verblijf bij hem was heel fijn geweest. Deze reis is de eerste keer voor ons dat we couchsurfen, en we zijn zo onder de indruk van hoe gastvrij mensen zijn. We hopen op een dag iets voor ze terug te kunnen doen.

 

Na Pendik was het tijd voor Aksaray. We kwamen er veilig aan maar hadden moeite met het vinden van ons verblijf. We hadden geen telefoon krediet meer en konden het alleen online herladen, plus er was nergens internet te vinden. (We lopen nog steeds rond met oude gsm’s; geen chique smart phones voor ons.)

 

Dus probeerden we in een plaatselijke supermarkt te vragen of we een telefoon van iemand konden lenen om hem te bellen. Helaas sprak niemand in de supermarkt Engels, maar het lukte ons uiteindelijk met onze beste gebarentaal om een Turkse mobiele telefoon te bemachtigen. Toen we onze gastheer Kemal (jawel, weer Kemal!) aan de telefoon kregen ontdekten we dat hij boven de supermarkt woonde! (Ken je buren!)

Kemal nam ons mee uit eten, köfte, heerlijk! Toen hadden we bij hem thuis een paar drankjes en gingen we naar bed. Het was weer eens een heerlijke avond!

 

’s Ochtends ontbeten we en reisden we verder naar Iskenderun.

 

Wist je dat…

-… spitsuur in Turkije van 17:00 tot 21:00 duurt?

-… alcohol erg duur is in Turkije?

-… dit allemaal komt door de hoge belastingen?

-… je in Turkije na de middelbare school nog steeds verplicht het leger in moet?

-… Dries erg blij is dat hij niet Turks is?

-… Diesel bijna 2 euro per liter kost?

-… de reden hiervoor is dat er over 65% van Diesel belasting moet worden betaald?

-… we blij waren dat we onze tank en jerry cans in Bulgarije hadden bijgevuld?

 


< Europe en 2